Begonnen als jeugdvoetballer in Klein Brabant. Tijdens het revalideren van een zware blessure heb ik de fiets ontdekt. Dit werd al snel mijn passie en als 13-jarige aspirant begon ik mijn wielercarrière bij De Dijlespurters Mechelen.
Al snel bleek dat het wielrennen een heel individuele sport is en dat er weinig structuur of organisatie is om jongeren te begeleiden en te trainen. Vaak komt trainingsadvies uit je omgeving, hoe trainen, wat eten, aandachtspunten voor de wedstrijden, welke tactiek,… Ik had het geluk dat mijn omgeving hier GEEN kennis of interesse voor had, en ik het zelf moest uitzoeken. Al snel besefte ik dat luisteren naar “oude krokodillen”-wijsheid niet de juiste manier was en zocht ik informatie in boeken zoals “Cutting edge Cycling”; “Periodization” en andere wetenschappelijk onderbouwde boeken, zo ontdekte ik het nut van de hartslagmeter. Samen met een trainer uit het Leuvense stelde ik mijn eigen trainingsschema’s op.
Dit zorgde voor wisselend succes met mooie resultaten in de junioren categorie en later de U23. De passie over “hoe het moest” was groter dan het uitvoeren moet ik eerlijk bekennen. Met iets meer karakter had mijn carrière er zeker anders kunnen uitzien. Maar ik heb in de loop der jaren veel interessante en belangrijke mensen in het wielrennen leren kennen.
Zeker tijdens mijn academische loopbaan aan de K.U. Leuven waar ik mij verder ging verdiepen in “hoe het moet”. Wat resulteerde in een Master in de Sport Fysiologie. Mijn stages liep ik bij de Wielerschool Vlaams-Brabant, de vooraanstaande Bakala Academy en het jeugdteam van de ProTour-ploeg Quick Step, het toenmalige Etixx - Ihned. Mijn thesis schreef ik over de analyse van Power Output vs. Heart Rate. Waardoor ook de wattagemeter geen geheimen meer voor mij heeft.
In 2014 liep zowel mijn academische- als wielercarrière ten einde om mij te richten op een nieuwe uitdaging in Suriname (Zuid-Amerika). In Paramaribo heb ik samen met een studiegenoot gastcolleges gegeven aan de Surinaamse Universiteit en lezingen over Trainingsleer aan de Wielerbond. We deden ook vrijwilligerswerk als sportleerkrachten in een schooltje voor invalide kinderen.
Via plaatselijke contacten werd mijn verblijf in Zuid-Amerika steeds verlengd tot eind 2016. In die tijd heb ik gewerkt voor de Colombiaanse Wielerbond in Cali bij de pisteploeg en de semiprofessionele jeugdploeg Cali Futuro. Nadien ging in nog aan de slag in Ecuador als adviseur bij Escuela de los Hermanos Enderica en het Centro de Entrenamiento para el Alto Rendimiento (topsportschool) voor triatlon. Uiteindelijk kwam ik bij de Chileense Wielerbond terecht en bij enkele lokale wielerclubs. Dit leidde tot de oprichting van PROMAN SPORTS. Onder deze naam gaf ik advies aan clubs en de wielerbond; gaf lezingen over training op wielerbeurzen, in sportwinkels; was ik begeleider/tolk voor MTB-tours en coachte ik meerdere renners individueel.
In 2017 kwam ik terug naar België en ging ik aan de slag als medewerker in The Sports Factory (Wijnegem) voor testing; screening; preventie en begeleiding van duursporters en andere sportievelingen. Terwijl ik als coach meerdere renners, lopers, triatleten en andere sporters begeleid en sportmedisch test. Je vindt me ook terug als trainer bij ATRIAC, de Antwerpse triatlonploeg.
In 2020 kwam er een extra uitdaging bij met de opening van een PROMAN SPORTS filiaal in Kalfort Puurs. In het Movepassion gebouw op het terrein van het sportcentrum De Schans vind je meerdere sportmedische boetieks die sporters op alle mogelijke manieren helpen.